Разлика от 950 хиляди души откриха в избирателните списъци на ГРАО и НСИ

Причината е в разминаването между регистрацията по постоянен и настоящ адрес

01.09.2014 | 16:59 Редактор: Мариета Иванова
Разлика от 950 хиляди души откриха в избирателните списъци на ГРАО и НСИ

Драстична разлика от 950 хиляди човека има в списъците на ГРАО и на НСИ за българите с право на глас на 5 октомври. Това стана ясно по време на второто заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерския съвет.

Причината за разминаването в броя на българите с право на глас за предстоящите избори е, че според Закона за преброяването в списъците влизат всички българи, които пребивават в страната, но не и на заминалите зад граница, поясниха от ГРАО.

 „Затова тази разлика естествено ще я има. И ще я има дотогава, докогато критериите за обработване на избирателните списъци са такива, каквито са в момента,“ коментира директорът на ГРАО към Регионалното министерство Иван Гетов.

„Но нека спрем да обиждаме нашите съграждани – няма мъртви души. Просто има хора, които си присъстват законно в списъците за избори, съответно съществуващите закони за провеждане на изборите“, каза Гетов.

Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“ отправи апел към политическите партии относно проблемите, които възникват заради начина, по който се съставят избирателните списъци.

„Очевидно е, че начина, по който избирателните списъци се съставят, създават недоверие и позволяват манипулации,“ коментира Нушева.

95% от хората имат съвпадащ постоянен и настоящ адрес. 100% от българите в чужбина има различни постоянен и настоящ адрес. Тоест, ако напечатаме списъците по настоящ адрес, това може да реши проблема, предложи математикът Михаил Константинов.

„Начинът е изборната администрация да поддържа регистър, който е регистър на изборните адреси и той да е отговорен,“ допълни още Константинов.

Преди окончателното отпечатване на списъците на гласуване, те отново ще бъдат актуализирани и в съответните срокове ще бъдат отразени и отпечатани окончателните списъци.

Предстои Министерство на вътрешните работи ще подаде информация за всички български граждани, които ще гласуват зад граница.