Цв. Алексиев: Надявам се IPO-то на Сирма да повлече и други от IT сектора

Делът на приходите от България постепенно намалява заради експанзията на международните пазари, коментира директорът на софтуерния разработчик

16.09.2015 | 10:59 Редактор: Свилен Колев
Цв. Алексиев: Надявам се IPO-то на Сирма да повлече и други от IT сектора

Надявам се първичното публично предлагане (Initial Public Offering, или IPO) на Сирма Груп Холдинг АД на Българската фондова борса (БФБ), което стартира на 16 септември, да повлече и други компании от сектора на информационните технологии (IT). Това коментира главният изпълнителен директор на софтуерната компания Цветан Алексиев в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 14 септември.

Още по темата

„Достигнахме до етап в своето развитие, в който ни трябва свеж капитал, за да продължим нашето развитие все по-бързо и все по-успешно. Динамиката в днешния свят се различава от това, което бе през 1992 г., когато с много упоритост, добри специалисти и мислене можеше да се направи успешен международен продукт. Вече, освен всичко това, трябват и значителни финансови средства – за продажби, за маркетинг на пазарите, на които искаш да навлезеш“, коментира Алексиев мотивите на софтуерната българска група да потърси необходимите средства чрез БФБ.

Решението за излизане именно на родния капиталов пазар директорът на компанията, която е с добри позиции в международен план, обясни с факта, че „компанията преди всичко е българска и логичното място, от което да започне, е от БФБ“.

„Но за нас това е само началото. Планираме да използваме събраните средства от БФБ, за да увеличим приходите си, да се разраснем като група, като целим в следващите 2-3 години да направим следващо по-голямо IPO на по-голяма фондова борса в Европа. Дали ще бъде в Англия, Варшава или Стокхолм – това предстои да решим“, разкри Алексиев.

Той изрази надежда, че след IPO-то на Сирма на българската борса ще дойдат и други компании от IT сектора.

Алексиев разкри още, че е водил разговори със свои колеги от сектора, които биха пожелали да направят стъпката към публичност, след като проследят успеха на предлагането на най-голямата частна технологична компания в България.

Директорът „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг Мирослав Стоянов коментира календара на предлагането, начините, по които могат да бъдат записани акции, и как инвестиционният посредник е убедил Сирма да се листне на борсата, а не да търси банково финансиране, например.

Той каза, че водил разговори за листвания на БФБ не само с компании от IT сектора, но и с фирми от други сектори на икономиката, като индикациите са били положителни.

„Резултатът от това предлагане определено ще бъде знаков за бъдещето на тези намерения“, подчерта Стоянов.

Цветан Алексиев посочи, че през второто тримесечие на 2015 г. Сирма Груп Холдинг отчита 10% ръст на приходите и близо 20% на печалбата на годишна база, а делът на приходите от България, който към момента е 50%, намалява постепенно заради експанзията на международните пазари.

Стоянов и Алексиев коментираха и дивидентната политика на софтуерния разработчик. Както е записано и в проспекта за IPO-то, Сирма възнамерява да връща от 20% до 40% от нетната си печалба към своите акционери.

Цялото интервю с главния изпълнителен директор на Сирма груп Холдинг АД Цветан Алексиев и с директора "Инвестиционно банкиране" в ЕЛАНА Трейдинг Мирослав Стоянов гледайте във видеозаписите

Част I

Част II