П. Николов: Китайският юан може да се присъедини към СПТ на МВФ до края на 2015 г.

Състоянието на втората по големина икономика в света е сред основните причини за девалвацията на валутата, смята главният дилър на „Евро-Финанс“ АД

18.08.2015 | 12:27 Редактор: Свилен Колев
П. Николов: Китайският юан може да се присъедини към СПТ на МВФ до края на 2015 г.

Общото забавяне на икономиката, влошаващите се данни за търговията, по-слабият износ и дефлационният натиск са сред причините за изненадващото решение на Централната банка на Китай да девалвира юана миналата седмица. Това коментира главния дилър на „Евро-Финанс“ АД Павел Николов в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 17 август.

Още по темата

От своя страна финансовата институция ограничава обезценката на юана, за да спре изтичането на капитали, което съвпада с най-бавния икономически растеж от над две десетилетия.

Като причини за решението на централната банка Николов посочи още ограничаване отлива на капитали, стимулиране на износителите, фондовия пазар и като цяло - включване на юана в специалните права на тираж на Международния валутен фонд.

Николов прогнозира, че до края на 2015 г. китайският юан може да се присъедини към долара, еврото, британският паунд и японската йена, които формират т.нар. кошница от валути, чрез която се изчисляват СПТ на МВФ.

С рекордна по мащаба си интервенция Централната банка на Китай изпрати валутата на страната стремглаво надолу. На 11 август централната банка осредни дневния референтен валутен курс с 1,9% по-ниско ниво, като осъществи най-сериозната обезценка на юана за последните две десетилетия.

В опит да успокои паникьосаните световни пазари, след като девалвирала валутата си, миналата седмица Централната банка на Китай заяви, че няма основания за по-нататъшно обезценяване на юана заради силните икономически фундаменти.

Така на 18 август институцията, която де факто поддържаше курс от 6,20 юана за долар през последните четири месеца, определи референтен курс на юана от 6,3966 за един долар, което е с 0,03% повече спрямо курса в понеделник, 17 август.

Какви бяха причините за решението на Централната банка на Китай да обезцени юана? Накъде ще върви валутата? Какво предстои за юана и икономиката на Китай?

Отговори на тези и други въпроси даде главният дилър на „Евро-Финанс“ АД Павел Николов в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria On Air

Част I

Част II