Цв. Цачев: Балансът между търсенето и предлагането стои зад 90% от движенията на петролните пазари

Цена на петрола от 40 долара за барел е краткосрочно дъно, смята ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг

11.08.2015 | 10:23 Редактор: Свилен Колев
Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг

Балансът между търсенето и предлагането стои зад 90% от движенията на петролните пазари. Това коментира ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 10 август.

Още по темата

„Има повече производство на петрол, отколкото потребление“, заяви Цачев по повод причините, тласкащи цените на петрола надолу. „Този излишък, който се формира на пазара вече няколко тримесечия, започна да дава отражение върху котировките, след като пазарът игнорира това прекалено голямо производство през пролетните месеци. А както знаем, именно през пролетта се добива много повече петрол, отколкото се консумира.“

Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг говори и за евентуалните ефекти от вдигането на лихвените проценти в САЩ върху цените на суровините. Очакванията са, че, след като Федералният резерв на САЩ увеличи ставките, доларът ще поскъпне, а това от своя страна ще подложи на натиск цените на суровините, които са деноминирани в американската валута.

По негови думи балансът между търсенето и предлагането стои зад 90% от движенията на петролните пазари. Друг фактор е Иран заради постигнатото споразумение относно ядрената програмата на страната и опасенията от възникване на конфликт в района. „Но факторът Иран допринася за не повече от 5-10% от движенията в цената на петрола“, казва Цачев.

Според него баланс между силите на търсене и предлагане ще има в края на 2015 г. или в началото на 2016 г., когато се усети свиването на предлагането от по-стари енергийни проекти. Той очаква все повече държави да сформират стратегически резерв, възползвайки се от ниската цена сега.

Цена на петрола от 40 долара за барел е едно краткосрочно дъно, като по-скоро психологически фактор би задържал цената и връщането й в диапазона 45-50 долара. Цени от 110-115 долара за барел пък едва ли ще има в скоро време. 

„Влияние върху цената оказват най-вече финансовите инвеститори. Цената под 50 долара до голяма степен се дължи на усещанията на инвеститорите, че нещата не отиват на добре“, посочи той.

„За американския петрол най-вероятно ще видим цени от около 55 долара и 60 долара за брента. Не очаквам САЩ да свалят изненадващо рестрикциите за износа, което да доведе до свиване на тази разлика между двата типа петрол“, прогнозира Цачев по повод ценовите движения до края на годината.

Инвестициите в акции на енергийни компании Цачев определи като „възможност“, защото по негови думи предстои разместване в индустрията. Анализаторът посочва и огромната значимост на енергийния сектор за икономиката и споделя прогнозите си за ръст на инвестициите в технологии с цел намаляване на разходите на компаниите и подобряване на способите за производство.

Цачев смята, че големите компании ще оцелеят, въпреки че ще пострадат още от ниската цена на петрола, а по-малките и независими компании, които добиват шистов петрол и които са направили разчетите си за добив на петрол при цени от 100-110 долара, ще излязат от бизнеса.

Анализаторът не счита, че скоро ще видим цени на петрола в диапазона 110-115 долара за барел, до които скочи цената през юни 2014 г., „но не и преди световната икономика да започне да консумира по 100 млн. барела на ден“.

Цветослав Цачев посочи, че прогнозите на Международния валутен фонд, Световната банка и други водещи институции, че ниските цени на петрола ще стимулират потреблението и в крайна сметка – ще доведат до по-бърз икономически растеж, не се оправдаха. „В прогнозите имаше прекалено голям оптимизъм“, заявява той.

Цялото интервю с ръководителя „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев гледайте във видеозаписите