Губи ли инерция икономиката на Германия? - част 1 на Invest/Or 17.10.2014

Отговор на тези и други въпроси от проф. Стефан Колев

20.10.2014 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Губи ли инерция икономиката на Германия? - част 1 на Invest/Or 17.10.2014

Икономиката на Германия навлезе колебливо в третото тримесечие на годината. Незадоволителните макро данни за най-голямата икономика в Европа, които бяха публикувани през последните дни, притесниха пазарите. Очакванията за съществено забавяне на икономическото възстановяване в еврозоната се увеличават, заради локомотива на Стария континент, който постепенно изпуска парата. Същественият въпрос в Европа сега е – губи ли инерция икономиката на Германия?

Икономиката на Германия се сви през второто тримесечие с 0,2 на сто, след като нарасна с 0,7 на сто през първото. Ако БВП спадне отново през третото тримесечие, ще е изпълнено условието за „техническа рецесия“.

В предаването Invest/Or от 17 октомври Свилен Колев ще потърси отговор на въпросите – ще навлезе ли Германия в рецесия? И губи ли страната влиянието си върху Стария континент?

Имайки предвид критиките на Берлин за бюджетната дисциплина на Париж и Рим, но и на фона на натиска върху ЕЦБ да започне да изкупува облигации на държавите от еврозоната, следващите ходове на Германия ще са от съществено значение за курса на политиката на ЕС.

Освен това натискът върху Германия да развърже кесията и да започне да харчи повече за публични инвестиции също расте. Трябва ли Германия да се откаже от балансирания бюджет в името на възстановяването на еврозоната? Склонен ли е Берлин на компромиси?

Отговор на тези и други въпроси от Стефан Колев, който е професор по икономика в университета в Цвикау.

Увеличават ли се предизвикателствата пред икономиката, но и пред политиците, на Германия?

"Да, смята, че си заслужава точно в момента да поговорим за тези неща, тъй като и в икономически, и в политически аспект, нещата са на доста интересен кръстопът."

Преди да коментираме препятствията пред германската икономика, нека първо насочим вниманието си към по-важните събития от вече отминаващата седмица.

Прегледът на изминалите събития започва с по-важните новини за икономиката на Германия. През седмицата стана ясно, че инфлацията в Германия не показва изменение през септември за трети пореден месец. Годишният темп на инфлацията в най-голямата европейска икономика остава 0,8% през месеца. Слабата инфлация в локомотива на европейската икономика поддържа напрежението върху ЕЦБ за това дали да стартира програма за количествени улеснения, след като ръстът на цените в еврозоната продължава сериозно да изостава от целевата инфлация на банката от малко под 2%. Доверието на германския бизнес отчете сериозен спад през октомври. Индексът на Центъра за европейски икономически за бизнес доверието попадна на негативна територия за пръв път от ноември 2012 г. Запитваните всеки месец финансови анализатори и пазарни участници сега очакват, че през следващите шест месеца икономическата ситуация в Германия ще се влоши.

Заради незадоволителните данни за икономиката на Германия, все още ниската инфлация, която Евростат потвърди през седмицата, а като цяло – заради опасенията относно глобалния растеж, фондовите борси по целия свят претърпяха сериозни разпродажби през седмицата. В Европа германският DAX и френският индекс САС40 пострадаха най-много. Гръцката борса също се гмурна много надълбоко заради притесненията на пазарните участници, че страната може да излезе по-рано от спасителната си програма. Индексите отвъд Океана изтриха всичко спечелено през годината. Dow Jones се върна под границата от 16 000 пункта. Индексът отбеляза най-дългото си понижение от началото на годината. Широкият S&P 500 също претърпя сериозно отстъпление. В Азия ситуацията не бе по-различна. Японските акции поевтиняха най-сериозно, като по-скъпата йена също бе сред основните фактори за това.

Американските компании не изпитват притеснения от поскъпващия долар. Това става ясно от последното издание на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ, в която централната банка анализира икономическата обстановка в страната. Икономиката на САЩ продължава да расте „със слабо до умерено темпо“. Но това се посочва непрекъснато в изданието от 2011 г. насам. Във всички 12 региона, обхванати от изследването на Фед, състоянието на имотния пазар се подобрява, успоредно с условията на пазара на труда и на банкови услуги,. Въпреки това работодателите отново посочват, че изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри.

Същевременно цената на петрола продължава да върви надолу. Фючърсите върху лекия американски суров петрол поевтиняха до 81,97 долара за барел, слизайки под 82 долара отново. Цената на брента спадна под 85 долара за барел. Инвеститорите реагират отрицателно най-вече заради свръхпредлагането на суровината на фона на изоставащото търсене. Така сортът брент днес се озова на 4-годишно дъно.