Губи ли инерция икономиката на Германия? - част 2 на Invest/Or 17.10.2014

Отговор на тези и други въпроси от проф. Стефан Колев

20.10.2014 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Губи ли инерция икономиката на Германия? - част 2 на Invest/Or 17.10.2014

Част 2 на Invest/Or от 17 октомври касае икономиката на Германия. 

В рубриката „Актив на седмицата“

Опасения за забавяне на икономическата активност надвисват над най-голямата икономика в Европа. Като цяло слабото възстановяване на еврозоната и геополитическите конфликти се отразяват на напредъка на германската икономика. Песимизмът, който властва в последните дни на световните финансови пазари, се усеща и на борсите в Германия.

Ако допуснем, че незадоволителните макро данни само за един месец не вещаят нищо обезпокоително, но вземем предвид рязкото отстъпление на водещия борсов индекс DAX, то логично можем да си зададем и въпроса – подходящ ли е моментът да си купим акции на германски компании? Отговорът на този въпрос и решението дали да го направите оставям на вас. Но ще разгледаме няколко графики, с които да хвърлим повече светлина върху съмнителното представяне на германската икономика с последните месеци.

Разбира се, първата графика изобразява реалният ръст на БВП на Германия на тримесечна база.

16 октомври - 8 582,90 пункта +0,13%
17 септември - 9 661,50 пункта – 11,2%
3 юли – исторически връх от 10 029,43 пункта – 14%
9 юни – за пръв път прекосява 10 000 пункта
8 октомври DAX затваря под 9 000 пункта – последно на 1 ноември 2013 г.

Доходност по 10-годишните германски и американски облигации
 
Германски облигации – 0,81%
15 август - под 1% за пръв път при 1,94% в началото на 2013 г. и преди година
Американски облигации – 2,13%
3,02% в началото на 2013 г. и 2,6% преди година
последно под 2% - май 2013 г.

Да разгледаме по-важните събития, които ще са във фокуса на пазарното внимание през следващата седмица. Понеделник, 20 октомври, е крайният срок, до който квесторите и одиторите на КТБ трябва да представят оценката си за активите на банката. Именно следващата седмица трябва да има повече яснота за съдбата на кредитната институция.

Съдбата на КТБ ще бъде на фокус през седмицата. Освен повече информация по казуса от БНБ очакваме и паричната статистика за септември. От нея ще разберем какви са новите спестени суми от населението и фирмите и какви заеми са отпуснали банките през месеца.

Международните пазари ще следят зорко данните за брутния вътрешен продукт на Китай за третото тримесечие. Институции от ранга на Световната банка и Международния валутен фонд вече понижиха оценката си за представянето на Поднебесната империя през тази и следващата година. Надеждите са за растеж в рамките на заложената от правителството цел от 7,5%. По-бавен ръст може да обезпокои иначе притеснените световни пазари.

През седмицата Markit Economis ще представи данни за PMI индексите в секторите промишленост и услуги. Информация първо ще имаме за бизнес активността в Китай, след това – за еврозоната, и по-късно през седмицата – за активността в САЩ.

Икономическият растеж на Великобритания през третото тримесечие също ще прикове вниманието на пазарните участници. Очакванията към британската икономика са големи, имайки предвид доброто й представяне от началото на годината. Как се е представила тя на фона на забавящия се световен растеж – ще научим в края на следващата седмица.

Сезонът на отчетите стартира с пълна сила. Най-големите американски инвестиционни банки представиха финансовите си резултати. Очакваме и тези на едни от най-големите технологични компании.