Сл. Нейков: Стимулите за електроенергия от тор не трябва да са приоритет за реформите в енергетиката

Славчо Нейков, председател на Институт за енергиен мениджмънт

03.08.2015 | 09:21 Редактор: Дориана Ранкова
Сл. Нейков: Стимулите за електроенергия от тор не трябва да са приоритет за реформите в енергетиката

Славчо Нейков, председател на Институт за енергиен мениджмънт, коментира според него набързо приетите промени в Закона за енергията от ВЕИ, визирайки приоритизирането на енергията от ВЕИ, които предвиждат стимули за електроенергия от тор. Какъв точно ще бъде ефектът от тази промяна е трудно да се прецени, коментира Нейков, но по предварителни оценки става дума за мощности от 50 мегавата. на фона на общото не е голям процент, но на фона на темата ВЕИ трябваше въпросът да се обсъди преди бързо да се вкарва в Закона.

Остават много по-принципни въпроси - остава открехната вратата за едно подкопаване на лицензионния режим в енергетиката, добави експертът; още през февруари на Парламента беше представено конкретно предложение за промени в наказателния кодекс по отношение на престъпните действия срещу енергийната инфраструктура; виси независимостта на КЕВР и др.  допълни Неков.

Фондът за енергийна стабилност обаче според Нейков, макар и не радушно приет от публиката, според Славчо Нейков правителството действа систематично чрез създаването му, за да се постигне общия търсен ефект - намаляване дефицита в енергетиката.

Още за решенията на КЕВР и работата на Регулатора може да чуете в следващия видео материал:

Investbook с водещ Дориана Ранкова - 30.07.2015г.