К. Цветанска: Бюджетът на инвестиционната мярка по ПРСР трябва да се увеличи поне два пъти

Кристина Цветанска, председател на БАКЕП; Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ

30.07.2015 | 09:55 Редактор: Дориана Ранкова
К. Цветанска: Бюджетът на инвестиционната мярка по ПРСР трябва да се увеличи поне два пъти

Кристина Цветанска, председател на БАКЕП, коментира инвестиционната мярка на ПРСР - 4.1, след като приключи предварителната проверка спрямо критериите за подбор на проекти за инвестиции в земеделски стопанства от ДФЗ. Реално според нея ще се одобрят под 20% от подадените заявления. Според председателя на БАКЕП бюджетът трябва да се увеличи поне два пъти. Трябва да се има предвид, че голяма част от тези проекти ще са приоритетните, същевременно ще се инвестират повече средства в държавата, но и другата важна точка Цветанска подчерта е, че ПРСР трябва да постигне разплащане на над 700 млн. евро до 2018 г. и ако това не се изпълни, ще бъдат загубени над 100 млн. евро /резерв от 6% на всеки от приоритетите по програмата/. За да се постигне това не може да се разчита на проекти на общините, които още не са планирани, а именно там са големите средства.

Ивайло Тодоров,  изпълнителен директор на АЗПБ, коментира, че националното съфинансиране на тази програма е едно от най-ниските като процент в Европа, едва 20%. Затова от АЗПБ твърдят, че опция е да се увеличи бюджетът на мярка 4 със средства от националния бюджет, така че да се гарантира подпомагане на проектите по под мярка 4.1. на фермерите от приоритетните сектори. 

 

Още за коментара на БАКЕП за случаите,в които допълнителни точки се използват изкуствено, както и как изглежда ситуацията за под мярка 6.1, може да чуете в следващия материал:

Invеstbook  с водещ Дориана Ранкова