Да се денационализира НЗОК, призова д-р Николай Болтаджиев

"Здравната каса трябва да е обществена институция, която да не е свързана с държавата и политиката"

25.03.2014 | 19:27 Редактор: Боян Христов
Да се денационализира НЗОК, призова д-р Николай Болтаджиев

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да се раздържави, защото мястото на държавата не е в лечебното здравеопазване. Вместо това тя трябва да се концентрира в нелечебното такова, като профилактика, спешна и психиатрична помощ, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ).

За да функционира лечебното здравеопазване, касата трябва да е независима, категоричен е Болтаджиев. Тъй като лечебните заведения са търговски дружества със стопанска цел и приходите им идват от НЗОК, те трябва да работят съгласно пазарните принципи.

„Има нужда от една добра система от правила, приватизация на болниците и основаване на частни здравноосигурителни фондове. Освен това бюджетите на болниците трябва да бъдат премахнати и да се оставят на пазарната регулация”, призова той.

Определянето на бюджета на болниците на месечна база, предвид анализ на предишния месец е незаконно – така определи Болтаджиев предстоящите промени в закона.

„Чрез тези бюджети се ограничават средствата за болниците, а сами по себе си те противоречат на закона за конкуренцията. А колкото повече се ликвидира конкуренцията, толкова по-големи ще стават разходите, тъй като болниците са търговски дружества.”

Дефицитът в здравната каса е изкуствено създаден от политиците и няма нищо общо с парите, които данъкоплатците внасят за здравеопазване, каза още той.

„Всяка година има излишък, но той не може да влезне в касата, защото отива за нещо друго”, отбеляза Болтаджиев.

Това е така, тъй като бюджетът на НЗОК е част от консолидирания държавен бюджет. Затова бюджетът на касата трябва да бъде денационализиран и да отива за сметка на самата каса, защото тя трябва да бъде обществена институция, която да не е свързана с държавата и с политиката, посочи д-р Болтаджиев.

„Също така има нужда от въвеждане на стандарт за качество и пациентът да бъде поставен в средата на системата. В момента действащият стандарт е количествен – за брой на лекари, лаборатории персонал и т.н. Той беше въведен с цел да се закрият редица болници, както и стана.”

Проблемът е, че здравната политика е насочена където са парите, а не където е мястото на държавата, заключи д-р Болтаджиев.

Повече по темата вижте във видеото!