България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 97% от горските пожари се дължат на човешка небрежност!

Едно нехайно изхвърляне на неизгасена цигара довежда до запалването на голяма площ гора, предупреди Венцислав Станков пред Bulgaria ON AIR

20.07.2017 | 07:45 Редактор: Жанета Нейкова
Над 97% от горските пожари се дължат на човешка небрежност!

Над 97% от възникналите пожари в горския фонд се дължат на човешка небрежност. Това съобщи в "България сутрин" Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец". Той бе категоричен, че този факт е изключителен проблем, защото със своята небрежност и нехайство създаваме предпоставки за възникване на пожар.

"Едно небрежно изхвърляне на неизгасена цигара в повечето случаи довежда до развитието на пожар, който засяга голяма площ гора. Отделно води до големи разходи за държавата, отразява се негативно на природата и страната търпи големи загуби заради унищожения горски фонд", обясни Станков.

Експертът посъветва гражданите да бъдат внимателни, когато правят пикници и разходки в гората, да бъдат сигурни, че след себе си не оставят отпадъци, които биха довели до възникването на пожар и когато забележат дим, веднага да се обадят на телефон 112.

Венцислав Станков каза, че към този момент ситуацията в горите е спокойна, но това се дължи единствено на влажната пролет и буйната растителност. 

"С повишаване на температурите в последните няколко дни рисковете за пожари се увеличават многократно", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Станков отбеляза още, че в случаите на пожари екипите винаги се нуждаят от доброволци, защото при тях най-важен е човешкият фактор, тъй като не навсякъде е достъпно за техника.