Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ДПС: Трябва да има широк дебат за демокрацията у нас

Трябва да има обществено обсъждане и за промени в избирателния кодекс, добави депутатът Велислава Кръстева пред Bulgaria ON AIR

22.06.2017 | 19:54 Редактор: Иван Берберов
Глас от ДПС: Трябва да има широк дебат за демокрацията у нас

Трябва да се постави всеобщ дебат за състоянието на демокрацията в България и Европа. Българският избирател не е задал формулата, с която да бъде изградена сегашната коалиция. Отговорност и право е на победилите да се състави правителство, което да е в интерес на всички избиратели. Това не се случи. 

Това каза Велислава Кръстева от ДПС в студиото на "Денят ON AIR". Според нея Европа се намира на кръстопът, а стабилността в страната ни бе изместена от стабилността някой да управлява.

"Днес се проведе среща на лидерите на либерални партии от семейството на "Алде" в Брюксел. Нашият председател Мустафа Карадайъ се срещна с лидера на "Алде" и председателя на ПЕС. Той информира нашите европейски партньори за политическата ситуация у нас  – правителство с националисти, радикалисти и популисти", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че препоръките и знаците от Брюксел са налице, но действията по тях ги няма, а радикалистите и националистите трябва да са извън управлението на държавата.

Запитана за промяна в изборния кодекс в посока мажоритарен вот, Кръстева посочи, че преди подобна корекция трябва да има широко обществено обсъждане. 

"Промяната на избирателната система трябва да е предшествана от много широк дебат, в който да вземат участие политическите партии и експерти. В него трябва да бъдат разгледани различните модели и да бъдат анализирани последствията, които следват от всеки един от тях", уточни гостът в студиото.