Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Делегираните бюджети били социалистически принцип

За културата и трудностите, които тя среща - говорят проф. Атанас Атанасов и режисьорът Николай Гундеров пред Bulgaria ON AIR

25.05.2017 | 18:46 Редактор: Иван Берберов
Делегираните бюджети били социалистически принцип

Всички пари, отпуснати от държавния бюджет, отиват в касата на Министерството на културата и независимо кой театър колко спектакли изиграва парите се разпределят на калпак. Делегираните бюджети са социалистически принцип на разпределяне на средствата!

Това каза професор Атанас Атанасов в студиото на "Директно". На въпрос вслушват ли се политиците в изкуството, той посочи, че едно от назначенията в новия кабинет е достатъчно красноречиво.

"Човекът, който нахлу в НАТФИЗ и нарече студентите дегенерати, е назначен за областен управител на София. Това говори достатъчно. Много е любопитно как този човек е избран за тази длъжност. Медиите трябва да зададат този въпрос", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него е нормално в сферата на изкуството да има страдание и тежки моменти.

"Хората на изкуството са себични, те са егоисти. Живеем в едно смутно време, в което човек е сам за себе си и се опитва да оцелее. Правенето на изкуството е страдание. Този, който не иска да страда започва да работи и/или нещо друго", добави професор Атанасов.

Той каза още, че желанието на младите да се занимават с нещо, което е близко до човешкото битие, го мотивира да продължава да преподава.

"Мотивира ме, че тези хора са чисти и непредубедени. Мотивира ме това, че получавам много обич от тях и мога да споделям не само професионалния си опит, а и житейския", сподели той.

А режисьорът Николай Гундеров, който вчера спечелил награда на церемонията на "Аскеер", каза, че е много по-важно уважението от хората, отколкото позлатената статуетка.

"Различавам думата успех от разбиране. По-важно е човек да бъде разбран. Едно позлатено парче не е чак толкова важно. За мен голямата радост е, че хората ми честитиха", поясни той.

Вижте още!