Кабинетът "Борисов 3" - повече стабилност, по-малко реформи

Политолозите Димитър Ганев и Георги Киряков вярват, че правителството ще предпочете малките краки пред резките промени

22.05.2017 | 19:52 Редактор: Жанета Нейкова
Кабинетът

Политологът Димитър Ганев определи мандата на кабинета "Борисов 3" по-скоро като управление на стабилност, отколкото на реформи. Въпросът тук е дали ще се реализира тази стабилност, отбеляза той в студиото на "Денят ON AIR".

"Мнозинството от 122 народни представители е крехко. Но от друга страна по повърхността има доста фактори, които способстват правителството да бъде по-стабилно, отколкото всъщност изглежда", коментира още политологът. 

Ганев и колегата му политолог Георги Киряков се съгласиха, че това правителство би могло да бъде стабилно и без да осъществява реформи. По думите им пред Bulgaria ON AIR кабинетът "Борисов 3" ще предпочете да прави малки крачки пред това да осъществява резки промени.

"Това правителство тръгва с летящ старт, защото е третото на един и същи министър-председател и голяма част от министрите са от стария кабинет "Борисов", смята Киряков.

По думите му избирателите няма какво толкова да се вглеждат как управлението започва първите си дни на власт, защото и гласоподавателите, и самите народни представители знаят какво трябва да свършат министрите.

Димитър Ганев отбеляза и друг аспект в политическия живот - това, че БСП е "обърнала поглед навътре към себе си". 

"Последните месеци ставаме свидетели на един процес на еманципация, който започна много отдавна. Корнелия Нинова се опитва да се освободи от влиятелните фигури в партията, които бяха причината тя да дойде на власт", заключи политологът.