Бежанците в Харманли ще имат вечерен час

Разследването на масовия бой в бежанския център продължава

30.08.2016 | 12:25 Редактор: Анисия Иванова
Бежанците в Харманли ще имат вечерен час

От днес в бежанския лагер в Харманли е наложен вечерен час. Мярката идва след масовия бой, станал в неделя вечерта, с участието на близо 800 бежанци. Води се разследване за установяване на виновните за инцидента. На нарушителите ще бъде отказана закрила.

Разследването за масовия бой, станал  неделя в бежанския център, продължава. Скандалът е избухнал между две групи афганистанци и иракчани. Трима са пострадалите. За потушаването на боя, освен охраната, са участвали полицаи и пожарникари от Харманли. Ако се докаже, че има виновни за инцидента, те могат да получат отказ за убежище.

"Съгласно Закона за убежищата и бежанците, се дава такава възможност и след това нарушение, както на вътрешния ред в центъра, така и на обществения ред извън територията на центъра. След като фактически има документи, които съпровождат тези нарушения, се взима предвид самото произнасяне във връзка с решението и спрямо тяхната молба за закрила", обясни пред БНР Тома Зафиров от Държавната агенция за бежанците.

В лагера пребивават 1500 души като най-голяма е групата от афганистанци, следвана от сирийци и иракчани. Остава и засиленото полицейско присъствие.

Неделният инцидент е поредното масово сбиване на мигранти от лагера. Преди седмица бяха намушкани с нож две 19-годишни момчета. На 4-ти септември гражданите на Харманли излизат на протест с искане за въвеждане на строги мерки в бежанския център.