Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кметът Любомир Христов хвърлиха оставки

Обществена поръчка за спирките в София била спечелена от фирма, в която съпругът на Коцева е съдружник

22.04.2016 | 14:35 Редактор: Анисия Иванова
Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кметът Любомир Христов хвърлиха оставки

Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов хвърлиха оставките си днес.

Повод за това стана съмнителна обществена поръчка за  60 спирки в София. Възложител е "Центърът за градска мобилност", а цената за спирките е 236 730 лева общински пари. Според журналистическо разследване съпругът на депутатката е съдружник във фирма, която е спечелила обществената поръчка и е получила 60 000 лв. за доставката.

Независими експерти обаче твърдят, че дадената сума е твърде висока за изграденото до момента. Според тях цената на навесите е два пъти по-ниска от, описаната в договора.

От разследването става ясно, че служебната кола на Христов на няколко пъти е засичана в Самоков пред къщата на Коцева. Заместник-кметът призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на "Центъра за градска мобилност", който е пуснал обществената поръчка.

Искането за двете оставки дойде лично от премиера Бойко Борисов.

Депутатът Ирена Коцева обяви днес, че хвърля оставка, но пък се оказа, че цялата парламентарна група на ГЕРБ стои твърдо зад нея и заради това тя ще изчака решението на съпартийците си, преди да го направи официално. Шефът на парламентарната група Цветан Цветанов обясни, че първо ще се направи среща между всички депутати от ГЕРБ и Коцева във вторник и след това ще се обяви политическото решение.

Коцева отсече, че не приема обвиненията към нея и семейството й. "Готова съм да си подам оставката, за да не се смята, че ние всички тук сме маскари, ние не сме маскари, а работим честно“, коментира депутатката, цитирана от Dnes.bg. Според Цветанов не е редно да се вменява вина за нещо, което не е доказано.

Пред "Фокус" Христов обясни, че сутринта е разговарял с кмета на София - Йорданка Фандъкова, по повод скандала. „Заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите на София съм депозирал своята оставка пред кмета", каза  той.

"Както обясних "Центърът за градска мобилност" е самостоятелно търговско дружество със собствено ръководство и изпълнителен директор. Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител са внушения и манипулации, които не отговарят по никакъв начин на истината", каза зам.-кметът.

По думите му от началото на април със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова се извършва проверка на всички обществени поръчки на "Център за градска мобилност" ЕАД.

От днес започва независима външна техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработването на спирките и тяхното съответствие със заложените в поръчката изисквания.