България на дъното в Европа по хуманитарни помощи

За миналата година са били заложени 5 млн. лв. за официална помощ за развитие, а за тази - 6 млн.

19.08.2017 | 16:24 Редактор: Жанета Нейкова
България на дъното в Европа по хуманитарни помощи

През последните години България значително увеличава средствата, които заделя за хуманитарни помощи, но въпреки това сумата за официална помощ за развитие за миналата година е едва 0,1% от брутния национален доход на страната. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод предстоящия утре Световен хуманитарен ден, предава Investor.bg

Според анализа на европейската статистическа служба страната ни далеч не е сред най-щедрите и това е поредната класация, в която сме на дъното. След родината ни се нареждат само Кипър и Хърватия, които заделят сходни суми. За миналата година са били заложени 5 млн. лв. за официална помощ за развитие, а за тази – 6 млн. лв. показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Министерството на финансите.

Европейският съюз (ЕС) е най-големият донор на хуманитарни помощи в света, подчертава Евростат, като общо за 2016 г. общността е похарчила 75,5 млрд. евро за официална помощ за развитие. Това е 0,51% от брутния национален доход на ЕС, което означава, че съюзът все още не е изпълнил ангажимента си, поет през 2005 г., да изразходва 0,7% от брутния си национален доход за официална помощ за развитие до 2015 г. 

Въпреки това официалната помощ за развитие на ЕС се увеличава за четвърта поредна година, за да достигне най-високото си равнище досега. За сравнение, страните извън общността, които са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0,21% от своя брутен национален доход за помощ за развитие.

Според данните на Евростат само пет държави членки са изпълнили целта 0,7% от брутния национален доход на конкретната държава да отива за хуманитарни помощи.

Това са Люксембург (1,%), Швеция (0,94%), Дания (0,75%), Германия (0,7%) и Обединеното кралство (0,7%).