6-часовият работен ден май не се оказа добра идея

Оказва се, че разходите са повече от ползите

04.01.2017 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева
6-часовият работен ден май не се оказа добра идея

Лоши новини за шведите, които се надяваха да бъде въведен 6-часов работен ден. Сега се оказва, че разходите са повече от ползите, предава Bloomberg.

Агенцията цитира предварителните резултати от двугодишен експеримент, който се проведе в шведския град Гьотеборг, родното място на Volvo. За да намали работния ден от 8 на 6 часа на медицинските сестри от старческия дом Svartedalen, градът трябваше да наеме допълнително 17 човека персонал, за което бяха необходими допълнителни 2,2 млн. долара.

Изследването показва, че служителите се чувстват по-здрави, което намалява отпуските и отсъствията по болест и качеството на грижите за пациентите се е повишило, но въпреки това градът няма да продължи с по-нататъшното изпълнение на плана. 

"Това определено е свързано с повече разходи", заяви политикът от левия спектър Даниел Бернмар. „Повсеместното съкращаване на работния ден е нещо твърде скъпо", добави още той.

Гьотеборгският експеримент е последният по рода си, проведен в Швеция, която се слави със своята социална система и политика. Опитът е следен с интерес по цял свят, като активистите на профсъюзите хвалят „прогресивна“ Швеция като ролеви модел за съкращаване на работния ден.

Въпреки че статистиката показва, че средната продължителност на работния ден в Швеция намалява в последния един век, понастоящем няма планове за въвеждане на 6-часов работен ден на национално равнище.

И все пак Бернмар би желал да види повече изследвания по въпроса дали намаленият работен ден води до повече ползи за обществото в дългосрочен аспект. Един от доводите "за" е, че той би позволил на хората, заети в определни трудово-интензивни браншовер да увеличат трудовия си стаж.

"Аз лично вярвам в по-краткия работен ден като решение в дългосрочен план", заяви той. "Колкото по-богати ставаме, толкова повече се нуждаем да оползотворяваме това богатство, по начини различни от покупка на нова кола или по-високо потребление", добавя Бернмар. 

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg