България отстъпи с едно място в класацията за правене на бизнес

Все пак страната ни е повишила надеждността на енергийните доставки

26.10.2016 | 12:15 Редактор: Тодор Петров
България отстъпи с едно място в класацията за правене на бизнес

България слиза с едно място надолу в класацията "Правене на бизнес 2017" (Doing Business 2017) на Световната банка и вече заема 39-а позиция.

Като извършена реформа в полза на бизнеса в доклада се посочва, че България е повишила надеждността на енергийните доставки чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни (SCADA).

България се представя най-добре по отношение на защитата на миноритарните инвеститори, където е класирана на 13-то място, но въпреки това отстъпва с три позиции в тази категория спрямо миналогодишното класиране. Добри са резултатите и в сферата на трансграничната търговия (21-во място, остава без промяна спрямо миналата година) и получаването на кредитиране (32-ро място, влошаване с 3 позиции).

Същевременно обаче страната ни получава слаби оценки в няколко насоки. Най-ниска е оценката в категорията "Свързване с електрическата мрежа", където България е на 104-то място. Благодарение на извършената реформа обаче страната се издига с шест позиции в категорията. Слабо е представянето й в при плащането на данъци – 83-то място, и стартирането на бизнес – 82-ро.

По издаване на строителни разрешителни България е на 48-мо място, по регистриране на собственост – на 60-то, по спазването на договори – 49, а по уреждане на неплатежоспособност – на 48-мо.

В общата класация България е непосредствено преди Русия (40) и Унгария (41) и след Армения (38), Беларус (37) и Румъния (36).

Четете още по темата в Investor.bg