Новата мания - Uber за велосипеди

Китайските технологични компании предлагат приложения за справяне с трафика

24.10.2016 | 15:50 Редактор: Тодор Петров
Новата мания - Uber за велосипеди

Китайските технологични гиганти инвестират стотици милиони долари в нещо, което вярват, че ще се превърне в следващата голяма интернет мания в страната - Uber за велосипеди, предава "Ройтерс".

Стартъпи, предлагащи приложения за смартфони, с GPS системи и сканиращи се кодове, предлагат споделяне на велосипеди на ниски цени на хората, които искат да се справят с трафика по най-задръстените улици на Китай.

Желанието да се инвестира в приложения за споделени велосипеди в Китай достигна своя връх с придобиването на китайското звено на Uber от Digi Chuxing през август, което доведе до създаването на гигант на стойност 35 млрд. долара. Така в последния месец шанхайската MoBike и пекинската Ofo успяха да наберат огромно финансиране от инвеститори, които търсят следващия китайски технологичен еднорог.

MoBike, която е подкрепена от интернет гиганта Tencent Holdings, този месец завърши кръг на финансиране за 100 млн. долара, коментират двама източници на Ройтерс. Ofo пък е набрала 130 млн. долара този месец от инвеститори, сред които са Didi, производителката на смартфони Xiaomi и американският хедж фонд Coatue.

Четете още по темата в Investor.bg