Фармацевти алармират за фалити на аптеки

Отказват да дават задължителни нощни дежурства при промени в закона за лекарствените продукти

22.10.2016 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Фармацевти алармират за фалити на аптеки

За фалити на аптеки предупредиха фармацевти, ако бъдат приети предложенията на министерство на здравеопазването за промени в закона за лекарствените продукти. 

Те предвиждат в областите, в които има недостиг на денонощно аптеки да се въведе задължителен график за работата им през нощта. При неспазване на графика ще се налагат санкции. 

В цялата Смолянска област от години не работи нито една денонощна аптека. Ако новите идеи се приемат това ще се промени, а на фармацевтите ще им се наложи да дават нощни дежурства по график. Според самите фармацевти това е напълно излишно.

"Факт е, че няколко колеги се пробваха да работят на денонощен режим на работа и се отказаха. За мен това е показателно, че на този етап за града не е необходимо", каза председателят на Фармацевтичната колегия в Смолян Мария Главинкова.

Според смолянчани обаче, денонощна аптека в областните градове е жизнено необходима. Според тях е безобразие да няма денонощна аптека. Фармацевтите са категорични, че организирането на нощни дежурства ще е непосилна мисия. 

Нито една аптека в града не разполага с гише за нощно обслужване. И ако смолянчани се надяват да намират лекарства и през нощта, то хората по селата се молят за каквато и да е аптека.