С близо 2% скача цената на природния газ от 1 октомври

Причината е промяна на цените на световните пазари

21.09.2016 | 17:01
С близо 2% скача цената на природния газ от 1 октомври

Природният газ у нас ще поскъпне с близо 2% от 1 октомври. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така синьото гориво, което "Булгаргаз" продава, ще струва вече 286,60 лева за 1000 куб. метра.

Планираното увеличение е първото от почти две години. За последен път синьото гориво поскъпна през януари 2015 г.

"Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа от 3,27 на сто от октомври. Компанията изчислява стойността на горивото на базата на цените на международните пазари. Членовете на КЕВР обаче не са се съгласили с направените сметки и смятат, че до момента газовата компания е получавала повече приходи на базата на цената, по която купува гориво от Русия.

В момента "Булгаргаз" купува повече от 90 на сто от природния газ именно от Москва. Друг източник на гориво е местният добив, но в момента той е символичен.

Цената на природния газ е определяща за цената на парното и топлата вода у нас. Те обаче се коригират, само ако синьото гориво поевтинява или поскъпва с повече от 5 на сто.

В началото на септември "Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2016 г. в размер на 290,28 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Увеличението в сравнение с прилаганата през третото тримесечие на 2016 г. цена е с 9,20 лв./1000 куб. м или 3,27%.

Предложената цена е по-ниска спрямо прогнозираната преди месец. На 10 август „Булгаргаз“ прогнозира, че цената на природния газ трябва да се повиши с 3,4 на сто, като се мотивира с очакваните по-високи доставни цени на природния газ в последното тримесечие на 2016 година и курса на лева към щатския долар.

От 1 октомври природният газ ще поскъпне с по-малко от 3,2 на сто, което ще остави цените на парното и топлата вода без промяна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Увеличението е наистина малко, поради което въобще не се поставя въпросът за смяна на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин. Българските потребители на топлинна енергия нека бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година", каза Иванов, цитиран от БНР.

Четете още новини в Investor.bg