Решиха на първо четене: Държавна помощ за АЕЦ "Белене"

Проектът на кабинета предизвика бурни депати и спорове в парламента

21.09.2016 | 15:15 Редактор: Тодор Петров
Решиха на първо четене: Държавна помощ за АЕЦ

Парламентът прие държавата да отпусне помощ на НЕК, за да плати задълженията по АЕЦ "Белене", предаде репортер на Bulgaria ON AIR.  Депутатите одобриха на първо четене проекта на кабинета. В него няма точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева.

В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е 628 957 596 евро. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ако плащането не стане сега, до края на годината размерът на главницата плюс лихвите ще достигне 646 230 132 евро.

Точката влезе експресно в зала и предизвика бурни дебати. 

"Кой е проблемът, който ни доведе дотук - това, че започнахме да строим втора АЕЦ или че не я достроихме?", попита Георги Божинов от БСП. Той си отговори, че причината е в непоследователната политика и слабостта на българските правителства да се съобразяват с чужди интереси.

Красимир Велчев от ГЕРБ попита социалистите защо е трябвало да поръчват скъпото високотехнологично оборудване и също си отговори сам: "Отговорът е само в комисионните". 

Румен Гечев съобщи, че социалистите ще поискат за второ четене част от проекта да бъде и падане на мораториума за строежа на АЕЦ "Белене". Ако това станело, БСП щяла да гласува "за". 

Петър Славов обяви, че Реформаторите ще подкрепят "със свито сърце" искането. Според него проектът трябвало да се прекръсти на закон за поредната помощ от народа за грешките на БСП.

Методи Андреев от ГЕРБ обяви АЕЦ "Белене" за "лобистки корупционен проект", а Кирил Добрев от БСП попита управляващите ще развиват или не ядрената енергетика. Същият въпрос зададе и Рамадан Аталай от ДПС.