Германия няма да подлага Airbnb и Uber на свръхрегулация

Не бива да се отговаря със забрани на навлизането на нови конкуренти, заяви председателят на Комисията по монополи

21.09.2016 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Германия няма да подлага Airbnb и Uber на свръхрегулация

Такси, кола под наем или апартамент за пренощуване. Пазарът на дигиталните посредници като Airbnb и Uber процъфтява. Комисия по монополите в Берлин предупреди за опасност от свръхрегулация за тези компании.

Независимият експертен съвет очаква тези оператори да засилят конкуренцията и в крайна сметка потребителите да спечелят от по-ниските цени и по-широките и по-добри оферти. 

"На навлизането на нови конкуренти не бива да се отговаря със забрани", заяви председателят на комисията Ахим Вамбах, цитиран от Süddeutsche Zeitung.

Във вторник комисията представи своя дългоочакван доклад, който изследва как новите услуги се отразяват на конкуренцията в Германия, какъв шанс имат новите играчи на пазара и как стои въпросът със законодателството. Всичко това – на фона на наскоро внесените от правителството изменения в Закона за конкуренцията. 

Проучване на Европейската комисия установява, че приходите на пет ключови бранша са се увеличили над 3 пъти в рамките на две години до повече от 28 млрд. евро през миналата година, благодарение именно на споделената икономика.

Четете още по темата в Investor.bg