ЕК одобри газовия хъб "Балкан"

Премиерът Бойко Борисов смята, че България не бива да бъде заобиколена от газовите потоци

05.09.2016 | 12:30
ЕК одобри газовия хъб

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът. Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.
Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. 

Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента. 

Четете още новини в Investor.bg