Гръцката икономика се свива за четвърто поредно тримесечие

Понижението на БВП е с 0,4% на годишна база, което опровергава опасенията, че рецесията в държавата ще се задълбочи

29.08.2016 | 16:39 Редактор: Луиза Божинова
Гръцката икономика се свива за четвърто поредно тримесечие

Гръцката икономика се свива четвърто поредно тримесечие през периода април – юни, но с по-бавен темп отколкото през първите три месеца на годината, сочат финалните данни, цитирани от WBPonline. Понижението на БВП е с 0,4% на годишна база, което опровергава опасенията, че рецесията в затруднената държава ще се задълбочи.

През първото тримесечие свиването е било по-голямо отколкото първоначално се смяташе – 0,9%, показва докладът на Националната статистическа служба Elstat.

На тримесечна база гръцката икономика расте с 0,2% през април - юни.

Предварителните данни от началото на август бяха за 0,1% свиване, което беше далеч по-добра стойност от прогнозите за понижение в размер на 1,9%.

И все пак четвъртото поредно свиване на годишна база показва колко крехка е все още гръцката икономика.

Гръцката централна банка заяви, че очаква икономиката да се свие с 0,3% тази година и да нарасне с 2,5 на сто през 2017 г.

През юли рейтинговата агенция Standard and Poor’s направи прогноза за свиване на гръцката икономика с 1% през 2016 г. и ръст от 2% следващата година. Очакванията са за 3% повишение през 2019 г.

Според Европейската комисия през 2016 г. гръцката икономика ще се свие с 0,3%, преди да отскочи с ръст от 2,7% през 2017 г.

Повече икономически новини четете на Investor.bg