Япония ще инвестира 30 млрд. долара в Африка

Сумата ще бъде разпределена за период от три години, започвайки с 10 мрлд. долара през настоящата

27.08.2016 | 15:33 Редактор: Луиза Божинова
Япония ще инвестира 30 млрд. долара в Африка

Японският премиер Шиндзо Абе обеща днес пред африкански лидери, че страната му ще инвестира 30 млрд. долара от държавния и частния сектор за подобряване на инфраструктурата в Африка, съобщи Ройтерс.

Бедната на полезни изкопаеми Япония отдавна проявява интерес към огромните природни ресурси в Африка, който се засили след аварията в АЕЦ "Фукушима". Аварията повиши зависимостта на японската икономика от вноса на природен газ и петрол, след като страната затвори почти всичките си атомни централи.

Абе, който участва в кенийската столица Найроби в шестата Токийска международна конференция за африканско развитие, уточни, че пакетът ще бъде разпределен за период от три години, започвайки с 10 мрлд. долара през настоящата, като ще се работи в сътрудничество с Африканската банка за развитие.

"Когато се добавят инвестициите от частния сектор, очакваме, че общо сумата ще достигне 30 млрд. долара. Това е инвестиция, която вярва в бъдещето на Африка, инвестиция, за да може Япония и Африка да растат заедно", каза Абе пред събралите се държавни и правителствени ръководители на над 30 африкански държави.

Обявените днес 30 млрд. долара са отделно от 32 млрд. долара, които Япония обеща на Африка за петгодишен период на предишната Токийска международна конференция за африканско развитие през 2013 г. Абе съобщи, че 67% от тях вече са били използвани за различни проекти.

Преките японски инвестиции в Африка възлизат на 1,24 млрд. долара през 2015 г., което е спад спрямо предходната година, когато са били за 1,5 млрд. долара, сочат данни на Японската организация за външна търговия. За сравнение, Китай е направил инвестиция за 2 млрд. долара в богатата на петрол Екваториална Гвинея само в рамките на април 2015 г.

Още по темата четете на Investor.bg