Рекорден брой мигранти в Германия

Населението на страната най- многобройно благодарение на тях

26.08.2016 | 16:22
Рекорден брой мигранти в Германия

През 2015 г. населението на Германия регистрира най-големия си ръст от над 20 години, след като рекорден брой мигранти влязоха в страната през миналата година, съобщава Ройтерс.

Повече от един милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Африка и други страни, се стекоха в най-голямата европейска икономика миналата година, привлечени от стабилността, относително либералните закони за предоставяне на убежища и щедрата система за обезщетения. 

Нетната миграция достигна рекордните 1,139 млн. души, над два пъти спрямо 2014 г., показват данните на Федералната статистическа служба.

Междувременно вътрешният дебат за ползите и недостатъците от миграцията се засили още повече след случаите на насилствени нападения срещу цивилни граждани, някои от които бяха извършени от ислямски екстремисти. 

Федералните избори са догодина и някои германски политици твърдят, че напливът ще спомогне за облекчаване на недостига на квалифицирана работна ръка на фона на застаряването на населението и спада в раждаемостта.

Други се притесняват, че големият брой имигранти, много от които не разполагат с необходимите езикови умения и обучение, създават тежко бреме върху социалната система на страната.

През 2015 г. починалите в Германия са със 188 хил. души повече от новородените. Населението нараства с 978 хил. души до 82,2 млн. души, което е най-силното покачване от 1992 г.  насам.

Службата по статистика пояснява, че изчисленията на нетната миграция се базират на регистрираните хора в регистрационните офиси. Търсещите убежище първоначално са настанявани в приемни центрове и обикновено се регистрират по-късно.

Статистиката показва още, че във всички 16 провинции на Германия населението се увеличава. Търсещите убежище се разпределят из цялата страна на базата на население и данъчни приходи.

В края на 2015 г. общо 8,7 млн. чуждестранни граждани живеят в Германия, което представлява увеличение от 14,7% в сравнение с предходната година. Чужденците представляват 10,5 % от населението.

Четете още икономически новини в Investor.bg