Работа за нискоквалифицирани мигранти във Великобритания - само с разрешително

Нетната миграция на граждани от ЕС на Острова е намаляла с 4000 души

25.08.2016 | 15:00 Редактор: Тодор Петров
Работа за нискоквалифицирани мигранти във Великобритания - само с разрешително

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава вестник Daily Telegraph, цитиран от Investor.bg.

Сър Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на миграцията, заяви пред вестника, че броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство, ще могат да бъдат контролирани, ако бъдат въведени разрешителни за работа.

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде "абсолютен приоритет" при преговорите за Brexit въпреки предупрежденията от ЕС, че Великобритания ще бъде принудена да напусне единния пазар.

Докладът за нетната миграция показва, че броят на имигрантите, пребиваващи от по-дълго време в страната, се е понижил до 327 хил. души за годината до края на март, което с 9000 души по-малко спрямо същия период на 2015 г.

Общата имиграция също е намаляла с 11 хил. човека до общо 633 хиляди - което все пак е едно от най-високите нива, а емиграцията се е понижила с 2000 до 306 хил. души, показват данните на Националната статистическа служба. 

Нетната миграция на граждани от ЕС във Великобритания е намаляла с 4000 души до 180 хил. човека за периода.