Спестяванията ни нарастват със 7%

Към юли домакинствата държат в банките 43,691 млрд. лева

23.08.2016 | 18:02 Редактор: Тодор Петров
Спестяванията ни нарастват със 7%

Спестяванията в банковата система у нас през юли са в размер на 65,646 млрд. лв., като годишното им увеличение се забавя до 9,2% спрямо 9,5% през юни, показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Това се дължи на забавения темп на трупане на спестявания от страна на нефинансовите предприятия, които към края на седмия месец от годината държат 18,119 млрд. лв. в банковата система. Това представлява увеличение от 10,2% на годишна база през юли в сравнение с ръста от 12,9% през юни, показват данните на БНБ. 

Традиционно най-голям дял от вложените средства формират домакинствата. Към края на седмия месец от годината техните спестявания в банковата система достигат 43,691 млрд. лв., което е ръст от 7% на годишна база. информира Investor.bg.

Данните от паричната статистика на БНБ показват още, че на годишна база най-силно се увеличават спестяванията на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции.

Те нарастват с 36% през юли спрямо същия месец на миналата година. В края на седмия месец от годината спестяванията на финансовите предприятия достигат 3,837 млрд. лв.