Без "Турски поток", Турция ще има проблем с газоснабдяването?

След 2019 г., когато Русия може да спре транзита през Украйна, южната ни съседка може да бъде изправена пред сериозни проблеми

18.08.2016 | 21:22 Редактор: Ирина Георгиева
Без

Ако проектът "Турски поток" не бъде реализиран, Турция може да се окаже изправена пред проблеми с газоснабдяването. Тези опасения изказа председателят на Bosphorus Gaz Али Шен пред Анадолската агенция.

Шен отбелязва в интервю за агенцията, че по западния маршрут (през територията на Украйна, Румъния и България) в страната влизат около 14 млрд. куб. метра газ годишно. След 2019 година, когато Русия може да спре транзита през Украйна, Турция може да бъде изправена пред сериозни проблеми, пише РИА Новости.

"Капацитетът на "Син поток" е 16 млрд. куб. метра годишно. Той преминава по дъното на Черно море на дълбочина от 2,2 хил. метра. Не е ясно какво ще правим в случай на техническа неизправност", коментира още Шен.

Това е причината и Турция да иска реализацията на проекта за "Турски поток". Разчетите показват, че той е икономически изгоден.

Плановете за изграждане на газопровода, който също ще минава по дъното на Черно море, бяха реанимирани по време на срещата на президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджпе Тайип Ердоган в началото на месеца. Засега руската страна дава заявки, че без допълнителни условия ще бъде построена само едната тръба на "Турски поток" - предназначена за турските клиенти.

За втората, по която трябва да тече газ за Европа, Москва ще очаква стабилни гаранции от Брюксел, че проектът ще бъде одобрен.