Значението на парите в американските избори за президент

Кампанията на Хилари Клинтън е набрала повече средства от тази на Тръмп

29.07.2016 | 21:50 Редактор: Тодор Петров
Значението на парите в американските избори за президент

Кампанията на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилaри Клинтън досега е успяла да набере значително повече средства от тази на Доналд Тръмп.

Но успявали ли са парите някога наистина да определят резултата в американските избори през годините? Според данните в германския вестник Handelsblatt всички крайни победители от президентските избори отвъд Океана в крайна сметка са били и "бюджетни победители".

Барак Обама е събрал повече пари, отколкото Мит Ромни и Джон МакКейн през 2012 г. и 2008 г., като печели изборите и в двата случая. Джордж У. Буш също влиза в Белия дом през 2004 г. и 2000 г., след като е набрал повече пари, отколкото конкурентите си и в двата случая.

Моделът се повтаря с Бил Клинтън, който бие във финансово отношение опонентите си през 1996 г. и 1992 г., преди да спечели двата вота.

Въз основа на тези доказателства и на база на лекото предимство, което отчитат анкетите за кандидата на републиканците Доналд Тръмп, сега анализаторите се чудят дали той няма да обърне тенденцията и да стане първият кандидат с по-нисък бюджет, стигнал до Белия дом, откакто това стори Джими Картър през 1976 г.

Четете още по темата в Investor.bg