Погват Facebook за доплащане на данъци за милиарди долари

Компанията ще оспори мнението на властите в съда

29.07.2016 | 19:18 Редактор: Тодор Петров
Погват Facebook за доплащане на данъци за милиарди долари

Заради своите спорни данъчни практики най-голямата социална мрежа в света Facebook е изправена пред доплащане на данъци в размер на няколко милиарда долара в САЩ.

След проверка на счетоводни документи Федералната данъчна служба на САЩ (IRS) е стигнала до извода, че социалната мрежа е дала занижени данни за финансовото си състояние през 2010 г., когато е преместила международното си седалище в Ирландия, пише Wall Street Journal, позовавайки се на съобщение на Facebook до американския регулатор на фондовите борси SEC. Документът е подаден в същия ден, в който социалната мрежа обяви почти трикратен ръст на печалбата си за второто тримесечие на годишна база до 2,06 млрд. долара.

Ако решението засегне пропорционално следващите години, то Facebook може да довнесе данъци за между 3 и 5 млрд. долара. Ако социалната мрежа бъде задължена да доплати 5 млрд. долара, то сумата би била значително над общите данъчни разходи на концерна за 2014 и 2015 г., взети заедно. 

Компанията пояснява, че не споделя мнението на данъчните власти и обяви, че ще го оспори в съда. Междувременно IRS започва проверка на счетоводните документи на Facebook за периода от 2008 г. до 2013 г., информира Investor.bg.

В началото на юли стана ясно, че IRS е подала иск в съд в Сан Франциско срещу Facebook. В него се оспорват документи за правата и активите, които са били прехвърлени на ирландския клон на интернет компанията.

Facebook и други американски технологични концерни, като Amazon, Apple и Google, са редовно критикувани в САЩ и в Европа за това, че свиват драстично своите данъчни плащания чрез дъщерни дружества в страни с ниски данъци. Ирландия е чест избор за седалища на европейския бизнес, тъй като данъчната ставка върху печалбата е сред най-ниските в Европа.