Българо-руска работна група търси решение на казуса "Белене"

Енергийният министър вече е в Москва на среща с представители на "Росатом"

29.07.2016 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
Българо-руска работна група търси решение на казуса

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта АЕЦ "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом", според съобщение на Министерството на енергетиката.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е в Москва за среща с представители на "Росатом" по въпроса как да бъдат уредени задълженията на НЕК за произведеното оборудване на АЕЦ "Белене".

Решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава. 

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.

Преди дни Петкова призова от парламентарната трибуна да се мобилизира експертният потенциал, за да бъде избрано най-доброто решение за България. И отново припомни вариантите – НЕК да плати 550-те млн. евро, за които беше осъдена от “Атомстройекспорт”, както и лихвите – по 167 хил. евро на ден, а след окончателно разплащане да стане собственик на оборудването за централата.

Другата възможност е двете дружества съвместно да търсят купувач на оборудването, а третата – проектът да се реализира като частен чрез обособяване на активите и пасивите на централата в дружество, което да се продаде от Агенцията по приватизация.

Четете още в Investor.bg