Затягат мерките за получаване на евросредства

Промяната влиза в сила за проекти, финансирани по Програмата за селските райони

28.07.2016 | 18:17 Редактор: Мария Аладжова
Затягат мерките за получаване на евросредства

Министерството на земеделието въвежда нови правила за контрол при изпълнението на проекти, финансирани с европари по Програмата за селските райони. Измененията се правят с цел да се избегнат злоупотреби, съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.  

Практиката сочи, че досега е имало проекти, които са спечелени, но по тях не се работи в продължение на 2-3 години, едва след което земеделците се отказват от тях. Така обаче европарите се блокират и не могат да бъдат спечелени от друг фермер, обясни той. 

До една година от сключване на договора ние ще изискваме да бъде доказано поне 20% стартиране на инвестицията, разясни Грудев, цитиран от БНР.

Ако това не се случи, договорът автоматично ще се прекратява. Фермерите ще имат право да се откажат от проекта си до шест месеца след подписване на договорите, ако счетат, че не могат да ги реализират.

Ако отвъд тези шест месеца договора не бъде изпълнен, съгласно заложените клаузи, бенефициерът на средствата ще подлежи на съответната финансова санкция.

Санкцията ще бъде пет процента от цялата стойност на проекта.

/Снимка: МЗХ/