Прогноза: Препроектирането на 50 км от "Хемус" до Плевен ще струва над 5 млн. лева

Срокът за приключване на проектирането е 770 дни

25.07.2016 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
Прогноза: Препроектирането на 50 км от

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) стартира процедурата за препроектиране на 50 км от магистрала "Хемус" от "Боаза" до разклона за Плевен, съобщават от агенцията.

Участъкът е разделен на три лота – два с дължина 18 км и един от 14 км. Очакваният бюджет възлиза на 5,1 млн. лева, става ясно от обявлението, публикувано в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Бюджетът за проектирането се осигурява от пътната агенция.

Срокът за приключване на проектирането е 770 дни, т.е. малко повече от две години. Така, ако поръчката приключи без обжалвания и изпълнители бъдат избрани до края на годината, новото преминаване на магистралата ще е ясно до 2019 г. Т.е. строителство може да се очаква около 2020 г.

Предвиденият срок за участие в процедурата е 19 септември. Офертите се планира да бъдат отворени на 20 септември в сградата на Агенцията.

Новото трасе

До препроектирането на трасето на магистрала "Хемус" се стигна, след като премиерът Бойко Борисов прекрати предишната поръчка за доизграждането на пътя, въпреки че имаше избрани изпълнители и нямаше обжалвания.

Държавата получи сериозна доза критики заради високата цена на магистралата – почти 1 млрд. лева с ДДС за участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, както и избраните фирми изпълнителки - обединение "АМ Хемус Лот 1" с водещ партньор "Джи Пи Груп" ООД за отсечката от Ябланица до Угърчин/Луковит и Обединение "ПСТ Хемус 2" с водещ партньор "ПСТ Груп" ЕАД за отсечката от Угърчин/Луковит до Плевен/Ловеч.

И двете компании атакуваха решението, но Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение в полза на държавата. Формалният повод беше неосигурено финансиране, макар да е ясно, че за магистрала "Хемус" европейско финансиране няма, а и заем трудно може да бъде осигурен в момента, при условие че държавни гаранции засега се отпускат само за проекта за газова връзка с Гърция IGB.

След спирането на обществената поръчка правителството реши да препроектира трасето до Плевен, за да понижи цената му, като намали броя на съоръженията. Вече беше публикуван търгът за 10 км от "Хемус" - от Ябланица до "Боаза", за който не се налага промяна на проекта. Очаква се отсечката да струва 80 млн. лева без ДДС, а крайният срок за подаване на документи за участие е 22 август.

Три лота за отсечката до Плевен

Участъкът от магистралата от "Боаза" до Плевен/Ловеч, който е предвиден за препроектиране, е разделен на три лота. Първият е от "Боаза" до Дерманци и е дълъг 14 км. Предвижда се да има 1 тунел с дължина 830 м, 8 селскостопански надлеза, два моста, 7 виадукта и два пътни възела – Боаза и Дерманци. Индикативната стойност на проекта е 1,9 млн. лева.

Вторият участък е от Дерманци до Каленик с дължина малко над 18 км. Предвижда се по него да бъдат изградени 2 тунела, 6 селскостопански надлеза, 5 виадукта и един пътен възел при с. Каленик. Очакваният бюджет за изготвянето на проекта е 1,8 млн. лева.

Третият участък е от Каленик до Плевен с дължина от почти 18 км. По него се предвижда да има 6 селскостопански надлеза, 5 виадукта и един пътен възел - този при Плевен. Стойността на проекта се очаква да достигне 1,4 млн. лева.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg