Г-20 зове за подобряване на данъчната политика в световен мащаб

Пекин за първи път призовава публично за данъчни реформи в международен план

23.07.2016 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Г-20 зове за подобряване на данъчната политика в световен мащаб

Финансовите министри на двайсетте водещи икономики в света (Г-20) заявяват, че данъчната политика трябва бъде подобрена в световен мащаб, така че да отчита глобализацията и да насърчава социално балансиран и устойчив икономически растеж, предава ДПА.

Министрите призовават за по-голямо съгласуване на отделните данъчни системи и за засилен обмен на информация, за да бъдат спрени практиките на агресивна оптимизация на мултинационалните компании и да се предложи стабилност на инвеститорите, посочва Франс прес.

Корпорации като Google, Amazon и Facebook редовно са обвинявани, че искат да избегнат данъците в САЩ и Европа, установявайки се в страни с по-благоприятен данъчен режим като Ирландия.

Американският министър на финансите Джейкъб Лу отбелязва, че не само конкретни данъчни правила, но и цялата данъчна администрация трябва бъдат актуализирани.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия настоява за социално справедлива данъчна система.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изразява съгласие, че данъчната политика трябва да бъде част от реформите на Г-20. Лагард обаче е не по-малко обезпокоена за слабия растеж, застрашен допълнително от други политически събития.

Лу, Гурия и Лагард говориха на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 в Чънду, столицата на китайската провинция Съчуан. След този форум, който се провежда днес и утре, Китай ще бъде домакин и на срещата на върха на Г-20 в източния град Ханджоу на 4 и 5 септември.

Световната икономика е в критичен момент, в който въздействието на финансовата криза все още се разгръща, казва финансовият министър на Китай Лоу Дзивей. Той също приканва Г-20 да играе водеща роля в подкрепата за една нова международна данъчна система.

Пекин за първи път призовава публично за данъчни реформи в международен план, отбелязва агенция Синхуа.

Повече икономически новини четете на Investor.bg