Борисов: Въвеждането на еврото не е "искаш или не искаш"

В предприсъединителния договор сме поели ангажимент да го въведем, към момента можем да си позволим да забавим, обясни той

01.07.2016 | 17:21 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Бойко Борисов

Въвеждането на еврото не е "искаш или не искаш". В предприсъединителния договор сме поели ангажимент да го въведем, към момента можем да си позволим да забавим. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Коментарът е по повод непотвърдена информация в британски медии, че след референдума за излизането на Великобритания от ЕС председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер искал ускорено въвеждане на еврото в останалите страни членки. 

Борисов припомни, че предишният кабинет, който той оглавяваше, а финансов министър беше Симеон Дянков, искаше България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната.

Въпреки това сега премиерът увери, че България ще въведе единната валута колкото може по-късно, но пък колкото по-единна иска да е Европа, толкова повече страни трябва да се разплащат с евро.

Борисов все още не е говорил по темата с комисия Жан-Клод Юнкер, защото най-вероятно първо въпросът ще се обсъжда от финансовите министри на страните в ЕС.

"Дълга е процедурата, докато дойде до мен тази тема", уточни премиерът.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg