Фермери отказват да продават мляко на мандрите заради ниски цени

В момента литър мляко се купува за 30 ст.

26.05.2016 | 13:47 Редактор: Мария Аладжова
Фермери отказват да продават мляко на мандрите заради ниски цени

Фермери от Източните Родопи отказват да продават мляко на мандрите заради ниските изкупни цени.

В момента цената за литър краве мляко е 30 ст., което според млекопроизводителите е много под себестойността на продукцията им. Темата ще бъде обсъдена в Кърджали на извънредно заседание на Областният консултативен съвет по животновъдство, съобщи БНР.

Според фермерите предлаганата от мандрите изкупна цена е подигравка с труда им, каза председателят на Националната асоциация по животновъдство Бойко Синабов:

"Във всяко едно село, във всяка една  къща, на всеки един човечец основното му препитание, дори и да има две, три крави, той тези крави ги е отгледал за собствена консумация, но има една част от количеството мляко, което произвежда, която е излишна. И хората, продавайки днес десет литра мляко, гледат да изкара пари за хляб. Тука вече има села, които отказват да купуват мляко. Но тези хора, отглеждайки две-три крави, това им е поминъкът на тях", обясни той.

Обяснението на собствениците на мандрите е, че следват тази ценова политика заради кризата в млечния пазар в Европа.  

Млекопроизводителите обаче настояват за цена от 60 ст. на литър.

На днешното заседание на Консултативния съвет фермерите ще поискат двойно повишение на изкупната цена на млякото. Решенията ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието.