Amnesty International: България е сред големите доставчици на оръжие за Египет

От организацията настояват ЕС незабавно да наложи ембарго на износа на оръжие и стоки с възможна двойна употреба

25.05.2016 | 12:39 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо половината държави в ЕС, сред които и България, доставят оръжие за Египет, въпреки призивите на неправителствени организации. Това е записано в доклад на международната правозащитна организация Amnesty International.

От организацията настояват ЕС незабавно да наложи ембарго на износа на оръжие и стоки с възможна двойна употреба, които могат да бъдат използвани в Египет за сериозни нарушения на човешките права. 

Amnesty посочва България като един от големите доставчици на оръжие за Египет. През 2014 година страната ни е продала различно по вид оръжие на стойност общо 51,6 млн. евро. Около 11 млн. евро от тях са от продажбата на лекострелково оръжие и муниции.

Най-големият доставчик на лекострелково оръжие за Кайро от страна на ЕС обаче е Чехия – през 2014 година износът им е на стойност 19,9 млн. евро. Организацията цитира данни на ООН, според които между 2013 година и 2015 година Прага е продала почти 81 хил. пистолета и револвера в Египет.

Сред големите доставчици на пистолети и револвери в Египет се нарежда и Италия. През 2014 година общата стойност на износа на оръжия достига почти 34 млн. евро, от които около половината са за леки оръжия.

През 2014 година Франция пък е продала „бомби, торпеда и други ракети и експлозиви“  и бойна техника в Египет на стойност 100 млн. евро, сочат още данните на правозащитната организация.

Освен тези четири държави оръжия за Египет изнасят още и Кипър, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Испания и Великобритания. Износът се състои от лекострелкови оръжия, муниции, бронирани военни машини, както и оръжия, използвани от армията в борбата с тероризма и други военни операции.

Amnesty предупреждава, че ЕС е основен доставчик на оръжия и полицейско оборудване за Египет въпреки призивите за ограничаване на тази дейност през лятото на 2013 година, след като силите за сигурност в страната убиха стотици демонстранти. Репресията от страна на органите за сигурност не е намаляла, посочват още от правозащитната организация.

Полицейските органи в Египет носят оръжие и често използват изстрели, водни оръжия и сълзотворен газ, както и получават подкрепата на различни по вид бронирани военни машини, за да разпръснат протестиращи, предупреждава още Amnesty. Опасенията са, че със своя износ държавите от ЕС всъщност подхранват тези репресии. 

Четете още новини в Investor.bg