Ще се върне ли петролът на $30 за барел?

Предлагането все още надхвърля търсенето и това ще продължи, ако цените не се задържат достатъчно дълго ниски

30.04.2016 | 16:23 Редактор: Луиза Божинова
Ще се върне ли петролът на $30 за барел?

Покачването на петрола над $45 за барел има успокояващо въздействие, че индустрията най-накрая се възстановява от най-тежкия спад, на който нашето поколение е било свидетел. Други смятат, че пазарът е на път да попадне в същия капан, като миналата година.

Съществува едно усещане за дежа вю в Commerzbank AG, BNP Paribas SA и UBS Group AG, които казват, че покачването на суровия петрол с около 70 на сто от 12-годишното дъно през януари прилича на възстановяването, което се случи по същото време миналата година, само за да се стигне до пренасищането през май. Цените ще потъват обратно към $30 за барел през следващите седмици, предупреждават от BNP и UBS.

"Виждат се опасни паралели с 2015“, каза Ойген Вайнберг, ръководител проучвания на стоковите пазари в Commerzbank, Франкфурт. "На пазарът вече има признаци на прегряване и закъсняла корекция“.

Миналата година, сортът Брент се покачи с 45% от януари до почти $68 през май, когато търговците очакваха бързо намаляване на производството в САЩ, след като сондите бездействаха. Изкупуванията се обърнаха, след като производството продължи да се покачва, достигайки пик от 9,61 милиона барела дневно през юни 2015, една година след началото на срива на цените. В крайна сметка свиването на производството стигна достигна до 8,9 милиона барела на ден през миналата седмица, а настоящото възстановяване може да засили промишлената активност и да забави спада.

ЗАСИЛВАНЕ

Увеличението на цените бе подсилено от непланирани прекъсвания в производители, като тези в Нигерия, Ирак и Кувейт. Дори и провала на преговорите между ОПЕК и други големи производители в Доха за замразяване на производството не можа да навреди на покачването и изкупуванията този месец са на път да отбележат почти седем годишен рекорд петрола тип Brent.

Докато възстановяване набира скорост, нараства убеждението, че най-лошото вече е зад гърба ни.

Международната енергийна агенция, която само през февруари повиши оценката на глобалният излишък и предупреди за нови ценови загуби, заяви този месец, че пазарите ще „се движат близо до баланса“ през втората половина на годината. Главен изпълнителен директор на British Petroleum? Боб Дъдли се пошегува през февруари, че ще трябва да се прибегне до използването на плувните басейни в света, за да се справим с излишъка от суров, направи подобно изказване и през миналата седмица.

Но за сега предлагането все още надхвърля търсенето, и това ще продължи, ако цените не се задържат достатъчно дълго ниски, за да предотвратят инвестициите в американския добив на петрол, считат от BNP Paribas.

Повече икономически новини четете на BloombergTV.bg.