Автомобилостроене и енергетика водят ноемврийските индустриални ръстове в Китай

Спад в държавните, ръст в частните компании

27.12.2015 | 10:06
Автомобилостроене и енергетика водят ноемврийските индустриални ръстове в Китай

Печалбите на големите китайски индустриални компании спаднаха с 1,4% през ноември, намалявайки спада от 4,6% за октомври, съобщи Националното статистически бюро, цитирано от Ройтерс.

Възстановяването на продажбите, ниските разходи и по-високата възвръщаемост на инвестициите помогна за забавянето на спада в печалбите, каза Хи Пин, представител на Миистерството на индустрията в Националния статистически офис.

Приходите от основен бизнес на компаниите се повишиха с 1% през ноември в сравнение с 1,4% спад през октомври.

Автомобилната и електрическата индустрия отбелязват отчетлив ръст на печалбата, което подкрепи подобрението в индустриалните резултати като цяло, каза Хи.

Производителите на автомобили в Китай отбелязват ръст в печалбата от 35% за ноември, 28,6 процентни пункта повече от октомври. Печалбата на доставчиците на електричество и отопление се повиши с 51% до 42,6 процентни пункта от октомври.

Индустриалните компании в Китай все още трябва да се справят с бързото натрупване на складови наличности и несъбрани вземания – средства, които предстои да събират от клиентите си, каза Хи.

За първите 11 месеца държавните индустриални компании отбелязват спад от 23 процента на годишна база, а частните – ръст от 5,3%.