Турски поток попадна под ударите на мерките на Москва срещу Турция

Путин обяви санкции срещу Турция

26.11.2015 | 15:42
Турски поток попадна под ударите на мерките на Москва срещу Турция

Русия спира работа по редица проекти от инвестиционните и търговски споразумения с Турция, каза министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от Интерфакс.

"Това споразумение за свободна търговия е дългосрочна петгодишна програма от 2016 до 2020 в областта на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество, за създаване на фонд за съвместни инвестиции", каза Улюкаев.

Проектът за газопровода Турски поток също попада под действието на руския закон за специални икономически мерки, на базата на който Москва въведе ограничителни мерки по отношение на Турция, каза министърът.

"Този проект по нищо не се отличава от всеки друг, каза Улюкаев пред журналисти.

Росатом не е отговорил на въпроса на Интерфакс за коментар.

 

Турция е вторият най-голям пазар, в който Газпром изнася след Германия. По данни на компанията за 2014 е изнесла 27,4 млрд куб м газ в Турция и за 10г. потреблението на газ се е увеличил два пъти.

Проектът Турски поток включва построяване на газопровод от Русия по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по суша до гръцката граница.

 

Русия се готви да наложи пълно ембарго върху стоките и услугите от Турция

След като Русия обяви, че затяга контрола върху стоките от Турция, премиерът на страната Дмитрий Медведев заяви, че правителството ще изработи комплексни мерки в икономическата и хуманитарната сфера срещу Турция, съобщи РИА Новости. 

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков беше категоричен, че Русия няма да наложи ембарго, а ще засили контрола върху стоките поради „повишената опасност от различни екстремистки проявления“. 

Изявлението на Медведев обаче предполага обратното – Русия не само ще затегне вноса на турски стоки, но е възможно дори и да бъде забранено на турските компании в страната да практикуват дейността си, както и на турски самолети да преминават през въздушното пространство на Русия. 

Медведев подчерта, че мерките ще бъдат взети възоснова на закон от 30 декември 2006 година, засягащ националната сигурност на Русия. 

Реакцията на Русия беше провокирана от свалянето на руския Су-24 от турските власти на 24 ноември. Тогава външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия не вънамерява да води война с Турция.

Допълнена в 16:32

/Корица: графика на Газпром, Турски поток/