Европарламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г.

Най-много средства са отделени за миграцията и бежанците, малките и средни предприятия, студентите и програма "Хоризонт 2020"

25.11.2015 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
Европарламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г.

ЕП прие бюджета на ЕС за 2016г. В него са включени 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. евро в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на 14 ноември. 

Най-много средства са отделени за миграцията и бежанците, малките и средни предприятия, за студентите и програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020", съобщиха от пресцентъра на Парламента.

Бюджетът на ЕС беше приет с 516 гласа "за", 179 "против" и 8 "въздържал се". Председателят на ЕП Мартин Шулц го подписа, с което той официално влезе в сила.

Бежанци и миграция

Всички ресурси, които са на разположение на многогодишната финансова рамка на ЕС ще бъдат използвани за решаването на справяне с настоящата бежанска и миграционна криза. Въпреки това от Парламента са категорични, че тя няма да се разреши без участието на страните членки и на държавите в близост до конфликтите, от които мигрантите бягат.

Споразумението включва 1,6 млрд. евро повече от първоначалното предложение на ЕК и отговаря на повечето искания на Парламента. Осигурени са и допълнителни 34 млн. евро за моментално изпълняване на обещанието за финансова подкрепа за Турция, което беше дадено по време на срещата на върха в Ла Валета на 11 и 12 ноември.

Конкурентоспособност и заетост

Приоритет на ЕС е засилването на конкурентоспособността и това намира отражение в допълнителни средства за малките и средни предприятия (14,3 млн. евро), финансиране за "Хоризонт 2020" за компенсиране на парите, които бяха пренасочени от него към плана "Юнкер" (31,8 млн. евро) и за програмата за обмен на студенти "Еразъм+" (6,6 млн. евро). 

Инициативата за младежка заетост продължава и през 2016г. Предвижда се обаче да се ограничат ограничат неплатените европейски сметки до устойчиво ниво.