Всички 12 програми за международно сътрудничество, в които България участва, са одобрение

Вече може да се кандидатства по тях, съобщи зам.-министър Николова

08.10.2015 | 17:33 Редактор: Ирина Георгиева
Всички 12 програми за международно сътрудничество, в които България участва, са одобрение

Всички 12 програми за международно сътрудничество, в които България участва, са одобрение и вече може да се кандидатства по тях. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри информационната среща по новата програма за транснационално сътрудничество "Дунав" 2014-2020 в Плевен.

"Програма "Дунав", една от тях - тя ще подкрепя развитието на Дунавския регион, покривайки до голяма степен целите на макрорегионалната "Стратегия Дунав". Програмата е следствие от разделянето на един от финансовите инструменти от предходния програмен период – програмата "Югоизточна Европа". С оглед постигането на целите на Дунавската стратегия беше създаден отделен инструмент, който ще подкрепя основните цели на стратегията." - обяви заместник-министърът. 

Общият финансов ресурс на програмата е 222 млн. евро, разпределени по 4 приоритетни оси. По думите на зам.-министър Николова това е единственият инструмент за транснационално сътрудничество, който по директен начин подкрепя малките и средни предприятия. 

"Малките и средни фирми имат значителен принос към развитието на Дунавския регион,  затова ще насърчим предприемачеството и развитието на иновации, така че да увеличим конкурентоспособността на крайдунавските страни." - допълни още тя.

Програма „Дунав“ ще подкрепи опазването на природното и културно наследство и ще даде възможност за по-добро използване на ресурсите на река Дунав. 

"Надяваме се да постигнем и по-добри показатели на околната среда чрез преминаване към нисковъглеродни  икономика." - каза зам.-министърът. 

Един от основните приоритети, по който ще се финансират проекти, е подобряването на свързаността между Дунавските страни, посочи Николова. Тя обясни, че за всеки проект трябва да има участие на минимум трима партньори от страните участници в Програмата. Кандидатстването се осъществява на два етапа – на първата фаза се кандидатства на концептуално ниво. 

"Това дава възможност да се фокусирате повече върху това, което искате да постигнете. Ако преминете първия етап, можете да кандидатствате с пълното проектно предложение." - обяви заместник-министър Николова. 

"След Германия най-много запитвания, свързани с програмата, са получени именно от България, което показва високия интерес и значимост на инструмента за страната." - обясни Мариус Валентин Никулае, представител от Съвместния секретариат по програма "Дунав".

Обхватът на новата програма "Дунав" включва територията на 14 страни. 9 от тях са членки на ЕС - Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия. Останалите 4 са Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Черна гора и 4 области от територията на Украйна.