Без нивомери за горивото на земеделците, предлагат от МФ

Земеделската техника не е регистрирана по Закона за движение по пътищата

08.10.2015 | 12:08 Редактор: Мариета Иванова
Без нивомери за горивото на земеделците, предлагат от МФ

Министерството на финансите предлага промени в Наредбата за фискалните устройства, свързани с отпадането на  нивомерите за гориво на земеделските производители, предава Investor.bg.

Текстовете са публикувани за обсъждане на Портала за обществени консултации. Крайният срок, в който заинтересованите страни могат да подадат своите становища по предложението, изтича на 21 октомври.

В мотивите на финансовото министерство е записано, че са констатирани затруднения при зареждане на земеделска техника, която не подлежи на регистрация по Закона за движение по пътищата и съответно няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа.

По този начин се възпрепятства достъпът на земеделската техника до бензиностанциите.

 Едни от най-големите противници на идеята за поставяне на нивомери за горивото на земеделските производители, предложена от финансовото министерство с цел изсветляване на пазара на горива, бяха зърнопроизводителите. В знак на протест те на няколко пъти протестираха срещу мярката, въведена с цел изсветляване на пазара, зареждайки демонстративно техниката си на бензиностанции.

От представен в началото на годината анализ Министерството на финансите посочи, че държавата губи над 1 млрд. лв. от укриване на данъци при търговията с горива. Ведомствените бензиностанции са над 30 хил., а обикновените бензиностанции са 3,1 хил., пише още Investor.bg.