Кой фактор движи валутите през последния месец

Един от първите уроци за движението на валутните курсове носи сериозни печалби през последния месец

02.09.2015 | 11:24 Редактор: Велко Каменов
Кой фактор движи валутите през последния месец

Валутните пазари са едни от най-непредвидимите и трудни за прогнозиране. Често познавате на базовите фактори, които на теория ги движат, не е достатъчно за реализирането на печалби. През последния месец обаче един от тях донесе печалби на трейдърите, които го използваха в анализите си. Става въпрос за излишъците по текущата сметка. На теория излишъкът по текущата сметка на дадена държава трябва да доведе до поскъпване на валутата ѝ заради увеличеното търсене на местна валута от страна на чуждестранни икономически агенти.

Оказва се, че именно това е основният индикатор, който движи валутите през последния месец. Такъв е случаят с японската йена, която се представя силно през последния месец. Отчасти това се дължи на факта, че голяма част от дълга на страната е вътрешен, но също и на регистрирания през юни излишък по текущата сметка в размер на 4,6 милиарда долара. Еврото също поскъпна, докато еврозоната отчете най-големия си излишък по текущата сметка  като процент от БВП през първото тримесечие на годината. Дания, Швеция и Швейцария регистрираха излишъци от по над 6% и техните валути също се представиха силно през последния месец. Южна Корея също регистрира излишък по текущата сметка от около 10 милиарда за последния месец, но южнокорейският вон поевтиня слабо. Причината обаче е друга - страната е най-големият износител за Китай и забавянето там прави инвестициите в южнокорейската валута рискови. За момента обаче излишъците по текущата сметка са основният фактор, който води до поскъпване на валутите.

Изтичането на капитали от Китай от своя страна се отрази на хонконгския долар и го постави под натиск от поскъпване. Той достигна ниво от 7,75 хонконгски долара за щатски долар, което наложи намесата на хонконгския паричен регулатор, за да се запази фиксирания курс на хонконгската валута спрямо американската.