Продължават проверките по бензиностанциите у нас, посочи Лукарски

Междувременно на 1 септември протест търси сметка за високите цени на горивата

01.09.2015 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Продължават проверките по бензиностанциите у нас, посочи Лукарски

Продължават проверките по бензиностанциите у нас, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БНТ.  По думите му направените проверки до момента показват не само 1% нарушение при подаването на данни към НАП, но 7% в качеството на продаваните горива.

В България не съществува държавен механизъм за регулиране на цените, коментира Лукарски по повод предстоящия национален протест за цените на горивата.

"Българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари. В държави като Австрия има държавни фирми, които всъщност дистрибутират горива, това във България отдавна не е факт. Един от най-големите дистрибутори например в Австрия е държавна фирма и тя може да си позволи да държи цени, близки до себестойността. В България пазарът не е такъв, но ние нямаме и такъв механизъм или държавен регулатор, който да окаже влияние." - коментира още министър Лукарски.

На 1 септември ще се проведе Национален протест срещу цените на бензина и дизела. Той се организира във Facebook, а организаторите твърдят, че в цяла Европа ценита на горивата са по-ниски от тези в България.

Освен от цените на горивата, организаторите са недоволни и от качеството на предлаганото в бензиностанциите, както и от борбата срещу монополите.

Протестиращите в Бургас дори се заканват да блокират магистралата в двете посоки. В София протестът започва в 10 ч. пред НС.