Ще продължи ли сривът на Гръцката фондова борса

На 3 август ASE индексът загуби 16% от стойността си

04.08.2015 | 12:45 Редактор: Велко Каменов
Ще продължи ли сривът на Гръцката фондова борса

Трейдърите все още не знаят дали вторият ден след отварянето на Гръцката фондова борса няма да се окаже дори по-лош преди нещата да се подобрят. Фондовата борса в Гърция не работи нормално заради рестрикциите и ликвидността не е висока. Един от участниците на пазара – Никос Кириазис – заяви по повод на рестрикциите на борсата, че без ограниченията сривът е щял да бъде дори по-сериозен и че в системата има много поръчки, които не могат да бъдат изпълнени.

Казаното от Кириазис е важно, защото то показва, че днес (4 август) може да има още по-сериозни сривове. Вчера (3 август) акциите на 11 от 60-те компании, включени в ASE индекса, поевтиняха с над 29%. Повече от половината от тях бяха на компании, които предлагат финансови услуги. Акциите на банките набързо поевтиняха с по около 30%.

Положението не беше толкова лошо при всички акции, имаше и по-успешно представили се. акции, които поевтиняха съвсем леко. Такива бяха акциите на Aegean Airlines – компания със сериозна експозиция към Близкия изток. Те приключиха търговската сесия вчера с поевтиняване от едва 0,5%.

Все повече пазарни участници твърдят, че трябва да минат още няколко дни, докато цените на акциите на Гръцката фондова борса се уравновесят. Европейският пазар на акции не беше засегнат от случилото се на борсата в Гърция, отчасти, защото гръцкия пазар представлява малка част от общия европейски. В същото време в друга част на Атина преговорите продължават. Утре е потенциалният краен срок за завършването на първия кръг на преговорите между кредиторите и Атина. Гърция скоро ще се изправи пред крайни срокове за погасяването на дълг. На 20 август страната трябва да плати на ЕЦБ 3,2 милиарда евро.

Ханс Никълс, Bloomberg