Брентът падна под 50 долара за барел за първи път от януари

Според анализаторите петролът ще остане евтин за дълго

04.08.2015 | 12:37 Редактор: Велко Каменов
Брентът падна под 50 долара за барел за първи път от януари

На 3 август 2015 г. петролът сорт Брент падна под 50 долара за барел за първи път от януари насам, съобщава Bloomberg. Спадът се дължи главно на три фактора. На първо място стои споразумението с Иран, което означава, че предлагането на петрол на пазара ще се увеличи. На второ сривът на акциите в Китай и на трето продължаващата несигурност около Гърция. Тези три фактора взети заедно доведоха до спад в цената на лекия суров петрол и петрола сорт Брент от 20% през юли, а спадът продължи и в понеделник(3 август).

Повечето анализатори не очакват цената на петрола да се възстанови скоро. Анализаторът Скип Йорк от Wood Mackenzie, говори по темата, и просто факторите, които биха довели до възстановяване на цената, не са налице. За да се случи възстановяването трябва предлагането на петрол да бъде намалено, а това няма да се случи, ако Иран започне да продава повече. Саудитска Арабия изглежда няма да намали производството си. В САЩ предлагането на петрол намалява съвсем слабо, ще отнеме време докато се стигне до по-сериозно намаление. От друга страна търсенето на петрол в САЩ беше сравнително силно, но обикновено в този период от годината то намалява. Трудно можем да оправдаем прогноза за дългосрочен ръст в цената на петрола.

От петролните производители BP, Exxon и ConocoPhillips заявиха, че вместо временен спад в цената, те очакват тя да остане ниска в по-дългосрочен план. Подобни мнения са по-разпространени сега и в резултат капиталовите разходи, които петролните компании правят през следващите няколко години, може да намалеят, което от своя страна ще се отрази на предлагането. Всичко това обаче ще отнеме време.

Ричард Стъб, Bloomberg News