Кога ще започне вдигането на лихвите в САЩ

Очакванията са това да се случи през септември или декември

30.07.2015 | 16:12 Редактор: Велко Каменов
Кога ще започне вдигането на лихвите в САЩ

Пазарите се подготвят за първото вдигане на лихвите от страна на Фед от почти 10 години насам. Безработицата в САЩ е на най-ниски нива от септември 2008 г. и гуверньорът на Фед все по-ясно показва, че скоро лихвите могат да бъдат вдигнати, макар и с малко. Ето какво казаха някои експерти пред Bloomberg по темата:

"Лихвите в САЩ не са били вдигани от много отдавна. Затова неминуемо ще има известна волатилност и спекулации, касаещи темпа на вдигането на лихвите от страна на Фед и момента, в който то ще започне. Трябва да следим знаците много внимателно, за да се опитаме да разберем дали процесът на вдигането ще бъде постепенен. Все още знаците сочат, че Фед ще предприеме първия ход през декември. Но не можем да изключим възможността вдигането на лихвите да започне през септември, ако ситуацията на пазара на труда се подобри още. Особено ако нивото на средните почасови доходи се покачи, мисля, че това ще бъде нещо, което може да накара Фед да започне да действа през септември. Ние в Goldman Sachs Asset Management обаче още сме на мнение, че по-вероятно е Фед да действа през декември”, заяви Андрю Уилсън.

„Ситуацията в американската икономика е такава, че да оправдае увеличаване на лихвите. Ако вдигането на лихвите не започне скоро, това ще означава ново разхлабване на паричната политика, защото реалният междубанков лихвен процент ще падне с вдигането на инфлацията. С отминаването на ефекта от евтиния петрол, ръста в цените  на дребно и увеличаването на заплатите и цените на имотите, инфлацията се превръща в сериозен проблем за 2016 г.”, предупреди глобалният икономист на UBS Пол Донован.

„Мисля, че изненади могат да дойдат не само заради вътрешни фактори, а и заради международни. Ако поевтиняването на суровините продължи, тогава вероятно Фед може да промени начина, по който ги използва при изчисляването на индекса на потребителските цени и да им даде по-структурна стойност”, заяви Алесандро Тентори от Citigroup.